Pasarile Flamingo

May 18th, 2013 | By

Pasărea flamingo este o pasăre cunoscută pentru frumuseţea şi eleganţa ei. Ceea ce atrage privirea la aceasta pasare este culoarea penajului: roz la specia europeana sau rosie la specia americana.

Picture3 resize 199x300 Pasarile FlamingoCuloarea pasarilor flamingo se datoreaza colorantilor continuti de crevetii cu care se hranesc. Cu cat cantitatea de crevete este mai mare, cu atat culoarea pasarii este mai proeminenta. Acest colorant intra in organismul pasarilor, iar pe langa culoarea pe care le-o ofera, are un rol important si in sanatatea lor.

Frumoasa pasare flamingo are o inaltime de 1,5 m, iar picioarele ei lungi se termina in labe palmate. De asemenea, aceasta pasare are un cioc incovoiat, diferit de cel al altor pasari, prevazut cu lamele fine care ii permit sa filtreze apa din care isi aduna hrana. Pasarile flamingo traiesc pe lacuri calde si sarate, temperate si tropicale.

Pasarile flamingo se imperecheaza in special dupa ploaie. Ele isi continua saptamani intregi dansul de curtare, construind apoi colonii imense de cuiburi din namol. Depun unu-doua oua de cuplu, din care ies puii o luna mai tarziu. Dupa o saptamana petrecuta in cuib puii sunt adunati in “crese” unde sunt hraniti cu “laptele”rosiatic din gusa pana la varsta de 11 saptamani, cand incep sa zboare.

Cuibul pasarilor flamingo consta intr-o movila din pamant, iar aici isi depun oul. Acesta este clocit de ambii parinti timp de 30 de zile, pentru ca mai apoi sa iasa din el un pui de flamingo de culoare gri. Abia la varsta de un an, puiul incepe sa capete culoare.

Deseori, pasarile flamingo stau intr-un singur picior. Motivul acestui comportament nu este pe deplin cunoscut. Unul dintre cele doua picioare este pliat sub corp, pentru ca flamingo, asemenea altor animale, prezinta abilitatea de a-si induce o stare de “somn”, odihnindu-si, in acest fel, alternativ, cele doua jumatati ale corpului – acest fapt nu este insa dovedit stiintific.

O alta explicatie ar fi aceea ca pasarile isi feresc picioarele de umezeala excesiva, conservandu-si energia. Cercetarile recente au condus la ipoteza ca aceasta pozitie este folosita pentru a permite pasarilor sa isi conserve energia calorica, oferindu-le posibilitatea sa petreaca mai mult timp in apa rece a baltilor.


Vezi si alte articole:

Leave a reply

*